logo scholsfoundations

Projecten in Malawi, Bali & Vietnam

Het transport van een container naar Mua in Malawi was een avontuur. In deze nieuwsbrief doen wij ons relaas om u enig inzicht te geven hoe ingewikkeld e.e.a. soms is.

Download 26 dowload nieuwsbrief (pdf)

Candea College

vrachtautoIn het voorjaar van 2014 gaf Candea college in Duiven aan een groot aantal computers beschikbaar te hebben voor “ goede doelen”; de school dacht daarbij meteen aan ons project  van de Dovenschool in Malawi. Men zou de computers in het Engels kunnen omzetten en ook primaire programmatuur kunnen aanbrengen.

Boardbusters

Boardbusters sponsorde meteen een deel van een container en daarmee was de eerste stap gezet. Binnen enkele dagen stond een container op ons werkterrein.

Computerschermen

inpakken-hockeyNa een gesprek bleek dat de school weliswaar de computers ter beschikking stelde maar dat de schermen op school bleven. Misschien kunt u zich voorstellen, dat dit na een moment van teleurstelling – wat heb je aan alleen computers- er een nieuwe uitdaging aan de horizon verscheen. Via Facebook hebben we een oproep geplaatst en binnen 36 uur kwamen toezeggingen binnen voor 90 flatscreens. Vanuit alle hoeken van het land…
De Hockeyclub Westerduiven hielp met inpakken!

Meer goederen

shirts-groessenWe hadden niet in de gaten hoe weinig plaats een computer inneemt; een nieuwe uitdaging was dus de container te vullen met bruikbaar en goed materiaal dat zonder invoerbelasting in Malawi zou kunnen worden ingevoerd. Candea-college had nog veel meubels staan die niet werden gebruikt. Goed schoolmateriaal, zoals tafels, stoelen, boekenkasten en banken.

Ook Sportclub Groessen bleek een bijdrage te kunnen leveren, want op een aantal opslagplaatsen bleek sportkleding aanwezig te zijn; veel sportkleding allemaal in sporttassen. Ook dat werd natuurlijk in dankbaarheid aanvaard.

Gered gereedschap

materialenWe waren ook nog op zoek naar materiaal waarmee jongeren die van school komen een eigen bestaan kunnen opbouwen. Een telefoontje en een briefje naar de Stichting Gered gereedschap leverde een 5 tal kisten op, die compleet met timmergereedschap waren ingericht.

En nog meer materiaal

Vervolgens bleek dat heel veel cursisten van Ineke, vrienden en kennissen nog veel naaimachines hadden staan. Ook stoffen en garen bleek kwam uit alle hoeken en gaten; prima materiaal om daarmee in de naaiklassen vervolgstappen met leerlingen te kunnen zetten.

Vullen van container

vullen-containerHet vullen van de container was een feest. Het niet-onderwijzend personeel van Candea hielp ons, de Hockeyclub hielp, en talloze mensen die iets kwamen afgeven en de hand uitstaken. Met al deze hulp werd het een gezamenlijk project, waarbij veel mensen betrokken waren.

Container Onderweg

Met een transportbedrijf uit Limburg gingen we aan de slag om de container op transport te krijgen, maar wat bleek? De container miste een registratie en keuring. Ook discussie of de container naar Antwerpen of Rotterdam moest, duurde even.

Boardbusters bood aan de container naar Rotterdam te brengen. De douaneformaliteiten werden afgewikkeld en met veel handtekeningen, stichting-logo’s en allerlei verklaringen, kon de container worden afgeleverd in Rotterdam.

Inmiddels was onze oudste dochter voor 6 maanden naar Malawi vertrokken en dat kwam dus goed uit, dachten wij. Zij zou e.e.a. kunnen begeleiden….

Mozambique

locatie-mozambiekOp internet zagen wij hoe de boot met onze container voer. Van Rotterdam naar LeHavre, vandaar naar Marseille, door het Suezkanaal naar … China. Afijn, we begrepen het niet meer! Nog eens gezocht en gekeken, de boot was weer terug in Frankrijk.

Malawi

In juli vertrokken we samen met Herman en Mia naar Malawi. Daar aangekomen nog eens bij onze projectleider Francis gevraagd, maar die had ook niets meer vernomen. Dus een email naar de vervoerder: waar is onze container?
Die bleek na enig aandringen op antwoord, al sinds eind juni in Beira (Mozambique) te staan en we kregen de mededeling of we maar eens konden opschieten hem te laten ophalen. Opnieuw contact met de vervoerder, want we hadden immers betaald tot aan de douane in Malawi. (zie verslag)

Inmiddels was Francis aan het werk in Blantyre (Malawi), de stad van de douane. Hij had een vervoerder gevonden, die de container van de grens naar Mua zou brengen, had geregeld dat er een kraan zou komen naar Mua en had discussie met de douane om de spullen invoerrechten vrij binnen te loodsen.

Blantyre

locatie-blantyreInmiddels was de container onderweg en werd opgeslagen bij de douane. In die dagen was Francis daar aanwezig en zag toe dat niemand de container ook maar aanraakte.

Inmiddels zat ons verblijf en dat van Anke erop en gingen wij weer richting Nederland; de container stond nog bij de douane.
Twee weken na onze terugkomst kregen we de eerste foto’s. U kunt zich voorstellen dat we daar blij mee waren. Hij was aangekomen in Mua.

Projectleider en Commander in Chief

Na aankomst kwam er een nieuw probleem. Francis kreeg telefoontjes en werd aangesproken op het feit dat er zogenaamd toezeggingen waren gedaan.
Wij hadden inmiddels aan het begin van ons avontuur aan Francis doorgegeven waar het materiaal heen moest; de dovenscholen en ziekenhuizen…

Francis verdeelt de spullen. De meubels en de sportkleding blijft met een groot aantal computers in Mua. Het hospitaal en de vereniging voor doven deelt ook mee in het aantal.

In september komen de eerste foto’s binnen. Kinderen die op schoolmeubelen van Candea achter de computers zitten en een dankbaar mailtje van een van de docenten. Kinderen leren nu beter en sneller, voor dove kinderen van levensbelang omdat zij extra aandacht moeten krijgen om met een goede opleiding een plaats te verweren in dat arme, mooie land in zuidoost Afrika.

computers meubels-candea

De laatste betere foto’s komen in november binnen en die publiceren wij bij deze.

computerDank aan allen die dit mogelijk gemaakt hebben, sponsoren, donateurs, Candeacollege, Rhedens College, MHC de Westerduiven, Sportclub Groessen, helpers, buren en familie!

En trouwens, we gaan door! Voor Mua maar ook voor de projecten in Indonesië, de Filipijnen en Vietnam.

De polo's van de Sportclub Groessen worden goed gebruikt!

shirts-scgroessen groep-shirts-scgroessen

Download nieuwsbrief als PDF